
Wat is Greenpeace?
Greenpeace voert wereldwijd actie tegen natuurvervuiling. Ze hebben in wel 40 landen kantoren! Wat Greenpeace nu eigenlijk doet is zorgen dat de natuur beschermd blijft. Kun je jezelf voorstellen dat er geen weilanden, zeeën en bossen zijn? Waarschijnlijk niet. Greenpeace zorgt ervoor dat het klimaat op de wereld precies goed is, en dat we zuurstof in kunnen ademen. Greenpeace wil voor iedereen een gezond en schoon milieu!
Hoe werkt Greenpeace?
Als Greenpeace denkt dat het milieu in gevaar is volgen er altijd deze stappen om dat te onderzoeken:
1. Onderzoeken: Wat is er aan de hand? Wie hebben er last van? Hoe kunnen we dit probleem oplossen?
2. Overleggen en overtuigen: Greenpeace gaat praten met bedrijven en ministers, die kunnen vaak een probleem snel oplossen.
3. Delen: Greenpeace deelt met de wereld dat er een probleem is. Het is voor iedereen belangrijk dat er een gezonde aarde is.
4. Actie: Als het nodig is gaat Greenpeace actie voeren, samen met andere mensen die ook mee willen helpen het probleem op te lossen.
Welke successen heeft Greenpeace allemaal?
Greenpeace bestaat nu al iets meer dan 40 jaar, in die jaren dat ze actie voeren hebben ze al heel wat successen:
2013: Het papierbedrijf APP kapte de laatste regenwouden in Indonesië waar bedreigde dieren zoals de Sumatraanse tijgers wonen. Na jaren van actie belooft APP hiermee te stoppen en dat is geweldig nieuws voor de dieren in het oerwoud.
2012: Puma, Nike, Adidas en H&M beloofden in 2011 al te stopen met het dumpen van gif in de rivieren bij hun fabrieken. In 2012 doen Zara, Mango, Esprit en Levi's ook mee met de actie.
2012: Dankzij een enorme publieksactie heeft Facebook aangekondigd om volledig over te gaan op schone, duurzame energie.
2011: Princes, bekend van de blikjes tonijn, belooft te stoppen met de meest schadelijke manier van vissen waardoor talloze (bedreigde) schildpadden en haaien niet meer onnodig doodgaan.
2011: Speelgoedfabrikanten Lego en Mattel (maker van Barbie) gaan beter zorgen voor het regenwoud. Papierbedrijf Asia Pulp & Paper (APP) is verantwoordelijk voor het vernietigen van de bossen in Indonesië. Lego en Mattel hebben gezegd dat ze geen papier meer kopen van APP.
2010: De bedrijven Nestlé en Burger King beloven geen palmolie meer te kopen waarvoor oerbos in Indonesië is gekapt. Palmolie zit in spullen als shampoo, koekjes en chips. Er worden enorm veel bomen gekapt voor de aanleg van palmolieplantages. In 2008 beloofde Unilever (van merken zoals Unox, Ola, Axe) hetzelfde.
2009: Elektronicabedrijf Philips belooft dat ze hun eigen oude apparaten gaan inzamelen en recyclen. Veel oude en kapotte apparaten, zoals computers en koelkasten, komen nu nog terecht op vuilnisbelten in arme landen.
2007: Greenpeace wil dat heel Nederland spaarlampen gaat gebruiken. De campagne heeft succes: er worden 2 miljoen meer spaarlampen verkocht in de winkel.
2004: 14 Nederlandse uitgevers kiezen voor oerbosvriendelijk papier voor hun boeken. De Harry Potter-boeken van J.K. Rowling zijn al gedrukt op oerbosvrij papier.
2002: De Nederlandse regering verbiedt de verkoop van giftig zacht PVC-speelgoed voor jonge kinderen.
2001: Grote delen van het Canadese Great Bear Rainforest, het grootste gematigd regenwoud op aarde, worden beschermd.
1983: Greenpeace voert actie tegen zeehonden jacht. Zeehonden worden gedood voor hun vacht, Greenpeace verft de zeehonden zodat stropers de zeehonden laten leven. Uiteindelijk besluit Europa dat er geen huiden van jonge zeehondjes meer mogen worden ingevoerd.
1972: De Amerikanen stoppen met hun atoomproeven op het eiland Amchitka bij Alaska.
Maak jouw eigen website met JouwWeb