
Het probleem: giftige stoffen
Welke kleur is het shirt dat je nu draagt? Alle kleding die je draagt wordt geverfd om het een mooi kleurtje te geven. Dat verven gebeurt in landen zoals Bangladesh, China en Mexico, waar de kleding gemaakt wordt.
Voor het verven van kleding worden veel giftige stoffen gebruikt. Daarvan komt maar een beetje in jouw kleding terecht. De meeste giftige stoffen spoelen de kledingfabrieken zo de rivieren in. Die rivieren hebben dus dezelfde kleur als het shirt dat jij nu aanhebt!
De voedselkringloop:
De verf en het gif uit de fabrieken is ook nog eens hartstikke slecht voor de vissen die er leven en die vaak door mensen uit dorpen dichtbij gegeten worden. En wat denk je van de boeren die om de rivier hun akkers hebben? Zij gebruiken dat giftige water om hun planten te besproeien. Boontjes, tomaten en aardappelen die we later eten. Niet goed! Naast deze giftige stoffen vinden we ook steeds meer plastic terug in onze oceanen. Ook dat kan uiteindelijk op ons bord belanden.
De oplossing: gifvrije kleding
Of je nou een goedkoop of duur shirtje draagt, de meeste kleren in de Nederlandse winkels zijn gemaakt in arme landen met veel gif in de kleren. De mensen die het maken( soms zelfs kinderen!) verdienen daar bijna niks aan. Daarom praat Greenpeace met kledingmerken. Greenpeace wilt dat bedrijven hun kleding op een goede manier maken. De kledingmerken moeten zoeken naar verf die helemaal niet giftig is. En tot die tijd mogen de gifstoffen in elk geval niet zomaar in het milieu terecht komen. Als overleg met de kledingmerken niet helpt, dan voert Greenpeace actie. Greenpeace laat aan iedereen zien wat er gebeurt bij de kledingfabrieken. Merken zoals H&M, G-Star, Adidas, Zara en Nike hebben na de acties beloofd dat zij stoppen met gif in de rivieren lozen. Nu houdt Greenpeace in de gaten of dat die merken zich wel aan die regels houden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb